Emlékműsorral, kiállítással emlékeztek 56'-ra

Az általános iskolások műsorával, valamint síremlékavatással és kiállítással is emlékeztek az 56-os eseményekre, idézték fel azokat október 20-án Pocsajban.

Bővebben...

 

Szüreti sokadalomban vigadoztak

 Szüreti vigasság, felvonulás – ez jellemző a pocsaji fiatalokra, ha eljő az október. Idén is felvonultak, majd este vigadoztak a falu főterén október 14-én.

Bővebben...

 

Verseny a vizeinkért

Országos, többfordulós versenyben vettek részt a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai „Patak menti portrék” címmel. A verseny és a program célja a felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata volt.

Az érdekes verseny több összetevőből állt, sokféle feladatot kellett a diákoknak végezni, természetesen tanári felügyelettel és kísérettel.

Az Élőhely világnaphoz (október 1.) kapcsolódóan egy terepvizsgálaton kellett részt venniük, melyben a közeli vízfolyáshoz – az Ér folyóhoz látogattak el. A folyó mentét a szeméttől megtisztították, egy folyószakaszt örökbe is fogadtak, ehhez az Ér és a Berettyó folyók összefolyása volt a megfelelő partszakasz. Moravszki János vízügyi szakember, a TIVIZIG helyi munkatársa, valamint Vécsei Tibor a Berettyóújfalui Szakaszmérnökség vezetője  beszélt a tanulóknak a vizekről, ezek védelméről. A diákok madár lesen is részt vettek, a vízi és vízparti növényeket és hasznosításukat is megismerhették, Böszörményi Józsefné tanárnő több helyre is elkísérte a gyerekeket. A terepgyakorlat során BISEL vizsgálatot folytattak, melynek lényege, hogy a folyóban olyan vízi makrogerinctelen állatokat kerestek és foglaltak jegyzőkönyvbe, melyek jelzik a folyóvizek tisztaságát. A tanulók örömmel végezték a feladataikat, új ismeretekre tettek szert. A gyakorlatban is megtapasztalták milyen változatos és gazdag élőhely a víz és a vizek környéke, így a program mindenképpen tanulmányi jelleget kapott.

 

 Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

Kenyeret szenteltek

Új parókust kapott Pocsaj község Baráth Gábor tisztelendő személyében az elmúlt hetekben.

Az első ünnepen, a kenyérünnepen Baráth Gábor görögkatolikus parókus és Lovász Márton tiszteletes szenteltek kenyeret augusztus 19-én a tájházban.

Este 6 órakor gyűltek össze a tájház udvarán az érdeklődők, akik megtekintették a műsort, részesei voltak az új kenyér és a bor áldásának, majd meg is kóstolhatták mindezeket.

A Nemcsak a húszéveseké a világ nyugdíjas klub éneke után Babodi Boglárka énekelt és játszott citerán.

A vasárnapi, augusztus 20-i szentmisén a görögkatolikus templomban szintén megszentelte a parókus az új kenyeret, melyet a hívek között osztottak szét.


Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 5 / 61

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 29 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés