A betyároké volt a nap Pocsajban

A tikkasztó forróság ellenére sokan kilátogattak a második betyárfesztiválra. Számos program részesei lehettek, akik eljöttek Romániából, valamint más településekről is augusztus 5-én. A hetek óta tartó előkészületek eredményeképpen a tavalyihoz képest az idei betyárnap is jól sikerült.

Bővebben...

 

Játszóház és kirándulás

 

 

Emléktúra a katonahősökért

 Együtt emlékeztek Pocsajban a Don-kanyarban elesett 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédekre és munkaszolgálatosokra, fogságba esett és harcokat túlélt tagjaira a pocsajiak, az ideérkező emléktúrázó katonák június 7-én. Az esemény célja a hősi halottakra való emlékezés volt, melyet Fekete András százados, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium katonai oktatóállományának parancsnoka szervezett.

A délután fél 5-kor kezdődő megemlékezést a pocsaji temetőnél tartották, melyen Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, az 5. sz. Bocskai Lövészdandár kijelölt állományai, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának kijelölt tagjai, valamint egyéb civil és katonai szervezetek tagjai vettek részt, összesen 70 fő.

Az emléktúrára a katonák Derecskéről indultak, majd Konyár-Pocsaj állomásokon álltak meg.

Kecskés Gyula megemlékező beszéde után a 6. évfolyamosok, majd Siteri Gyula helyi lakos emlékező gondolatait hallhatták. Halász Zsigmondné katonadalokkal emlékezett az elesettekre.

A beszédeket követően a kopjafánál koszorút helyeztek el a nagyközségi-, a román-, roma önkormányzat, a nyugdíjas klub, az általános iskola képviselői.

Pocsajban a falu főutcáján vonultak végig a temetőtől az iskoláig, ahol vacsorát és szállást kaptak. Innen másnap reggel meneteltek tovább Nagykerekibe, Biharkeresztesre, majd végül Berettyóújfaluba, ahol a záróünnepséget tartották – adott tájékoztatást Berkecz Gábor, a Honvéd Középiskola igazgatója.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

 

Trianonra emlékeztek

A nemzeti összetartozás napjára, június 4-re emlékeztek Pocsajban: emlékműsor és koszorúzás is volt az emlékműnél.

Június 2-án délelőtt 10 órakor a hetedik évfolyamos tanulók színvonalas megemlékező műsort adtak. Őket Ghermann Izabella és Dán Antal tanárok segítették a felkészítésben. Az emlékműsor után a Szabadság téri emlékműhöz vonultak a megemlékezők.  Itt Kecskés Gyula polgármester ünnepi beszéde után verset hallhattak Böszörményi József előadásában, majd koszorút helyeztek el a nagyközségi önkormányzat, a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola, a Román- és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Nyugdíjas Klub képviselői.

Vasárnap este túrával fejezték be az emlékezést

Június 4-én, vasárnap este kerékpáros túrát szerveztek még a megemlékezés részeként a magyar-román határhoz. Az eseményen minden korosztály képviseltette magát, a kisgyerektől az időskorig: összesen 31-en vettek részt a túrán. A mécsesek meggyújtása után a magyar és székely himnuszt énekelték, majd Tóth Vanda dalát hallották. Kocsi Erzsébet történelemtanár néhány gondolatban idézte fel a trianoni, 97 évvel ezelőtti eseményeket.

Nagyné Kelemen Mónika - tudósító

 

 

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 6 / 61

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 28 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés