Népzenei találkozó Tomestiben

   Ismét a romániai testvértelepülésre, Tomestibe hívták meg a pocsajiakat: ezúton a román néptáncosok csoportját, és a Román Kisebbségi Önkormányzat tagjait a minden évben megrendezendő népzenei fesztiválra.

  Az augusztus 21-23-ig, három napon át tartó fesztiválra ez évben 800 fő lépett fel, és érezte jól magát. A Liman völgyében tartott rendezvényen a pocsajiak fellépésére vasárnap került sor Grósz György vezetésével. A már hagyománnyá váló látogatások alkalmával ismerkedések, baráti kapcsolatok alakulnak ki, és mindkét fél élvezheti a szívélyes baráti fogadtatást, vendégszeretetet.

 

Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Rendészeti centrum

  Rendészeti centrum létrehozására kerülhet sor a közeljövőben Pocsajban – a munkálatok már folynak.

Kecskés Gyula polgármester kiemelt feladatnak tartja a település közbiztonságát, mondhatni a legfontosabbak közé tartozik, ezért az ez irányú tevékenységeket erkölcsileg és anyagilag is támogatja, és folyamatosan ellenőrzi. A jelenlegi polgárőrség épülete egy ikerépület, melynek egyik részében a polgárőrség és a mezőőrség működik, másik részében a rendőrörs fog működni, ennek időpontja egyelőre nem ismert, valószínűleg rövid időn belül – tájékoztatta a lapot Fényi Imre, a polgárőrség helyi vezetője.

Az épületen felújítási munkák folynak, a tavalyi évben nyert bűnmegelőzési pályázat (TEKI) megvalósításaként, melyen 8.666.050 Ft támogatást nyertek – garázsok készültek, kerékpártárolók, festési, karbantartási- és belső munkálatok, melyeket a helyi önkormányzati kft dolgozói végeznek, akik többsége is polgárőr.

 

Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Romániai kirándulás

 

   A romániai, Temes megyei Tomestibe kirándultak az elmúlt héten a pocsaji gyerekek.

Az augusztus 9-12-ig tartó üdülés célja a román-magyar kapcsolatok ápolása volt a testvértelepüléssel. A pocsajiakat – 11 tanulót és 3 pedagógust - nagy vendégszeretettel várták az ottaniak a festői szépségű otthonukban.

A megérkezésük napján és az ottlétük alatt végig tájjellegű ételekkel, hagyományos román étkekkel kínálták a vendégeket. A Liman völgyében levő üdülőövezetben, faházakban elszállásolt gyerekek és kísérőik részt vettek hegymászásban, kolostorokat, középkori iskolát tekintettek meg, a mellettük folyó Zúgó patakban gyönyörködhettek. A második napot fürdőzéssel töltötték, a jó idő adottságait kihasználva. Csütörtökön túrázásra indultak, Felsőlunkára, ahol - a hely sajátosságaként említhető - 8 ház volt a településen, melyek mindegyike fából készült, és idősek lakták. Kézműves foglalkozásokon vettek részt, népi játékokat játszottak, énekléssel, tánccal múlatták az időt.

  Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító
 

VIII. Falunap

 

   Nyolcadjára, ismét nagy sikert aratva rendezte meg Pocsaj a falunapot augusztus 7-én, szombaton.

  A szikrázó, verőfényes napot szekerezéssel, nótás ébresztéssel kezdték a helyi Kikerics néptáncosok a falu utcáit körbejárva. A 10 órakor kezdődő ünnepi napot Kecskés Gyula polgármester nyitotta meg, ezt követték a szórakoztató, változatos és színvonalas műsorszámok.

  A népzene többek között most is fontos szerepet kapott, valamint a fiatalok által kedvelt slágerek, „régi és új” előadásmódban. A nap folyamán a gyerekeket is könnyű volt lekötni: édesség-, étel-ital sátrak, forgó, céllövölde, játszóház, lovagoltatás, hennázás várta őket, délelőtt pedig gyermekszépségverseny, így mindenki megtalálta a magának megfelelő szórakozást. A pálya szélén az erdőnél most is rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek: gulyás, töltött káposzta, pörkölt készült a főzőversenyre.

Délutántól estig sokféle zenét, fellépő produkcióját csodálhatták a falunapra érkezők a cigánytánctól a hastáncon át a paso-doble-ig – a fellépők között kicsik és nagyok is voltak – mindegyik műsorszámot vastaps kísért.

A kora esti órákban motoros találkozóra gyűltek össze a kispályán a motorkedvelők és bemutatóik, itt kipróbálhatták a kétkerekűeket, melytől aztán nehezen váltak meg a motorimádók.

A dús, programmal teli nap sztárvendége a Blades rockegyüttes volt, aki közel egy órán át élőzenével, Edda, Republic, Bikini, Beatrice számokkal szórakoztatta a közönséget, majd a VIII. falunapot a tűzijáték zárta éjfél közelében.

A nap zavartalanságáról most is a helyi polgárőrség gondoskodott.

  

Fellépők:

 

Mazsorett táncosok - Esztár

Rubint szemek - Pocsaj

Simplex együttes - Pocsaj

Ozirisz hastánc csoport – Debrecen

Csiperke, Kikerics néptánccsoport – Pocsaj

Román néptánccsoport – Pocsaj

Cigány néptánccsoport – Pocsaj

Halász Fruzsina vers – Pocsaj

Kocsi Gyuláné vers - Pocsaj

Szivárvány Népdalkör - Pocsaj

Rézműves Vivien ének – Pocsaj

1/a, 1/b osztályosok tánc – Pocsaj

Csillogó Gyöngyszemek Művészeti Egyesület – Furta

Amazonas együttes – Nagyvárad

Szuperdáridó vezetőjük: Havasi György - Miskolc

Tóth Enikő ének – Pocsaj

Pocsaji Üstökösök

Blades rockegyüttes – Gyula

 

 

 

      - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Következő > Utolsó >>

Oldal 51 / 59

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 47 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés