Felhívás képzésre

 

Megnyílt a határátkelő

Mind magyar, mind román részről nagy volt az érdeklődés a február 18-i ünnepélyes határnyitási eseményen Pocsajban: a magyar-román határ egy új szakaszát nyitották meg, Pocsaj és Biharfélegyháza között mostantól ideiglenesen megindulhat a határátlépés.

 

Egy projekt végéhez érve a végtelenbe nyúló út megnyílt. Egy közös pályázatnak köszönhetően készült el az út Pocsaj és Biharfélegyháza (Rosiori) között, melynek használatára ezidáig nem volt lehetőség.  Kecskés Gyula polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a román-magyar kapcsolatok fontosságát, a határátkelő megnyitásával véleménye szerint még szorosabb kapcsolatok fognak kötődni. A 2007-2013-as projekt eredményeként a határ ideiglenesen lett megnyitva: szombatonként 9-17 óráig lehet átkelni a szomszéd országba. A projekt általános célja a közúti infrastruktúra fejlesztése, a célterület megközelíthetőségének megkönnyítése, valamint az emberek és áruk könnyebb határon való átadása – hangsúlyozta a polgármester.

Bíró Rozália, a Román Parlament Külügyi Bizottságának elnöke és a román kormány megbízásából Delorean Gyula alprefektus ünnepi beszédükben szintén örömüket és megelégedésüket fejezték ki a határnyitásról.

 Bíró Rozália szavait idézve: - Mindkét település polgármestere hallotta, látta az akaratot és az elvárást, hogy egy közös Európában élünk, nem gátak kellenek, hanem segíteni kell azt, ami hozzájárul ahhoz, hogy a jólétünket biztosíthassuk, hogy az életszínvonalunkat emeljük.

- Cél, hogy építsük a napjainkat és jelenünket, hogy a fiataljainkat ez jövőt jelentsen. A mai nap példa arra, hogy a kapcsolatainkat erősítsük – tette hozzá az elnökasszony.

Az alprefektus is elmondta, hogy a két ország között ne legyenek elválasztó vonalak, hiszen Romániának az a célja, vágya, hogy Schengen ország legyen.

Hivatalosan is megnyílt az átkelő, átvágták a szalagot

Az ünnepi beszédek után Kecskés Gyula pocsaji, Kelemen Zoltán biharfélegyházi polgármesterek, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, és Bíró Rozália elnökasszony közösen vágták át a két országot elválasztó nemzetiszín szalagokat.

Ének és vers is elhangzott

Mindkét ország lelkészei és parókusa megáldották az új átkelőt, és közös imádsággal szentelték meg. Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a határ két oldalán levő települések közösen találják ki, hogy mik azok a fejlesztési célok, amelyek összekötik őket: gazdasági-, kulturális együttműködést teremtsünk. A magyar-román határromán szakaszon 10 határátkelőhelyhez nyújtott segítséget a program, építették ki az infrastuktúrát.

Végezetül Kelemen Zoltán biharfélegyházi polgármester üdvözölte a jelenlévőket. Megelégedéssel mondott köszönetet két község lakóinak, hogy ez az esemény megvalósulhatott.

Az ünnepség végén magyar iskolástól énekeket, román iskolásoktól verseket hallhattak, valamint Barna Dávid lovasbemutatóját tekinthették meg a jelenlévők.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Tizedjére gyúrták a csigatésztát

  Tizedik, kerek évfordulót számláló csigacsináló találkozó volt a hétvégén Pocsajban: a csigatésztát jókedvű lányok, asszonyok, férfiak nyújtották, tekerték, mely a közelgő vőfélytalálkozó levesbevalója lesz.

A február 4-i eseményre, melyet a Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezett, 11 településről jöttek: Pocsaj, Biharkeresztes, Ártánd, Esztár, Mezőpeterd, Mezősas, Létavértes, Nagykereki, Váncsod, Vekerd, Hencida lány-, asszony és férfitagjai.

Műsor szórakoztatta a dolgos kezeket

A délelőtt 9 órakor kezdődő rendezvényen köszöntők hangzottak el: Kecskés Gyula polgármester, Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Molcsán Piroska, az általános iskola intézményvezetője üdvözölték a vendégeket.

Az alsó és felső tagozatos gyerekeket Farkas Ilies Frida Amália és Ghermann Izabella pedagógusok készítették a zenés-táncos műsor-összeállításra.

Grósz György néptáncos csoporttal, majd szólóénekkel lépett fel az iskolások után, közben a fürge kezek nyújtották és sodorták a csigatésztát.  Egy volt pocsaji néni - valószínűleg a legidősebb a csigacsinálók között – Gáti Józsefné, 87 évesen is felülmúlta fiatal társait, oda se tekintve, rutinosan tekerte a tésztát.

Ebédre kész lett a csigatészta

A déli órákra elkészült a begyúrt, 22 kg-os mennyiség, melyet a március első hétvégéjén rendezendő vőfélytalálkozóra készítettek. A munka után jólesett a finom ebéd, majd a szórakozni vágyóknak még Mándoki József húzta a talpalávalót.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Lakossági felhívás!

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ!

 

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LAKOSSÁGOT, HOGY

2017. FEBRUÁR 1. NAPJÁTÓL KEZDŐDŐEN BEINDULT A KÓBOR EBEK ELSZÁLLÍTÁSA.

KÉRJÜK, FOKOZOTT FIGYELMET FORDÍTSANAK ÁLLATAIKRA, UGYANIS AZ UTCÁN KÓBORGÓ EBEKET BEFOGJÁK ÉS ELVISZIK.

HA KÓBOR EBET LÁT AZ UTCÁN, KÉREM, JELEZZE AZ ALÁBBI ÜGYELETI TELEFONSZÁMON:

 

LUKÁCS PÉTER

Hajdú Speciális Kutató – Mentő Egyesület

+36-20/405-9118

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 10 / 61

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 26 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés