A szép számmal összegyűlt hívek, vendégek, távolabbi és közelebbi települések egyházközségeinek képviselői és hívei június 27-én különleges eseménynek lehettek részesei, ilyen még a község életében nem volt.

Bemutatkoztak a vendég egyházközségek

A délelőtti órákban Zolcsák Miklós helyi parókus köszöntője után a vendégek egyházközségei mutatkoztak be: Berettyóújfalu, Létavértes, Bedő-Biharkeresztes, Körösszakál-Gyula, Nagyvárad-Nagykároly, Debrecen, Nyíregyháza, Nyírmártonfalva, 
Ebes-Hajdúszoboszló és Pocsaj képviselői mutatták be településüket röviden.
Vendégként érkezett és külön köszöntötték dr. Kruppa Tamás helynök atyát, Szunai Miklóst, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkárát,  Florin Vasiloni gyulai főkonzult.
A köszöntők után dr. Kruppa Tamás imaórát tartott az egybegyűlteknek.

A pocsaji kézművesek is bemutatkoztak a nap során munkáikkal

A templom udvarán tartott fesztiválon más jellegű programok is helyet kaptak:
felléptek a Mesevár óvoda gyermekei, a „Nemcsak a húszéveseké a világ” Nyugdíjas Klub egyházi énekekkel, a kismarjai néptáncosok. A nap során kísérő rendezvényekkel is segítették a fesztivál sikerességét, a pocsajiak által készített kézművesek mutatkoztak be: szőnyegeket, agyagedényeket, kosarait tekinthették és vásárolhatták meg, kecskesajtot is kóstolhattak.
 A gyerekek számára játékos- és sportvetélkedők folytak, lovas- és motoros bemutató, felvonulás is volt. dr. Kelemen Erzsébet saját könyveit mutatta be néhány gondolatban,  mellette még Debrecenből érkezettek ikonok is megtekinthetőek voltak.

A megszentelt Mária-kép a helyére került

Az összejövetel célja a Máriapócsi ikonkép másolatának megáldása volt, mely képet Zolcsák Miklós parókus festett. A gyerekek énekekkel köszöntötték a Mária-képet, melyet az erre a célra készített keretre helyeztek. 
A felnőttek és a hittanos gyerekek zászlóval kísérték végig a templom udvarán, dr. Kruppa Tamás helynök atya megszentelte, majd a templomban végleges helyére került. 
A hittanos gyerekek néhány hete ikonfestészettel kezdtek foglalkozni a helyi parókus vezetésével, a képek mostanra készültek el. A már megáldott ikonokat haza is vihették  családjuknak.


Ebéddel kínáltak mindenkit, aki eljött

A déli órákban a babgulyást mindenki jóízűen fogyasztotta, az utána felszolgált süteményekkel együtt, melyet a pocsajiak, hívek sütöttek. 
Az egész napos rendezvény végén a szervezők köszönetet mondtak a segítőknek, támogatóknak, akik bármilyen módon hozzájárultak az emlékezetes eseményhez. Remélhetőleg felejthetetlen élménnyel gazdagodott mindenki, hiszen Pocsaj életében először került megrendezésre egy ilyen összejövetel.Nagyné Kelemen Mónika - tudósító