A vendégház udvarán felállított sátorban délelőtt szakmai megbeszélések folytak a citerazenéről, annak eredetéről. Kísérő programként a helyi közmunkaprogramban készült termékeket, valamint kézműves portékákat lehetett vásárolni, gyönyörködni Gáts Tibor citerakészítő citeráiban.

A meghívottak között szerepelt Joób Árpád népzenekutató és tanár, Széles András, a népművészeti ifjú mestere, és dr. Posta József professzor, aki a citerakészítés eredetét tárta fel a közönségnek. A délelőtti órákban a házigazda, Balázs Mihály köszöntője után a meghívottak előadást tartottak a népzenéről, citerazenéről, annak szeretetéről.

 

Az ebéd és az eszmecsere után délután háromkor kezdetét vette a gálaműsor.

A citerazenekarok, népdalkörök fellépésükkel, énekükkel és citerajátékukkal mosolyt csaltak az arcokra, a közönség olykor-olykor bekapcsolódott a fellépők dalaiba. A szinte családias hangulatban telt nap késő délutánig zeneszóval terítette be a környéket, az ének és a hangszer hangja messzire elhallott a faluban. A házigazda minden visszatérő és új fellépőnek emléklapot adott át, a „jövőre újra, ugyanitt” találkozás ígéretével.

A rendezvényt vállalkozók, cégek támogatták: Cornett Music Kft, Mesterépítő Kft, Hajdú Takarék, Esztár önkormányzata, Zsigi Bt, Mazsu Jenőné, Szécsi Károly, 94’ Nagy Pékség, Kun István, Kaligráf nyomda, Vincze János és felesége, valamint számos magánszemély.

Fellépők:

 

Halász Zsigmondné

Berettyó Népzenei Együttes

Rózsaliliom citerakör

Tóth Gergő

Szalmaszálak citerazenekar

Süveg citerazenekar

Vígh Anett

Kadarcs Népzenei Együttes

Marcin Mihály

Papp Sándor

Kiss Ferenc

Ördögszekér Népzenei Együttes

Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület

Tar Csilla

Uccu neki citerazenekar

Hajdúsági Húrszaggatók

Széles András

                                                                                                                     (Nagyné Kelemen Mónika – tudósító)