Tizedik, kerek évfordulót számláló csigacsináló találkozó volt a hétvégén Pocsajban: a csigatésztát jókedvű lányok, asszonyok, férfiak nyújtották, tekerték, mely a közelgő vőfélytalálkozó levesbevalója lesz.

A február 4-i eseményre, melyet a Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezett, 11 településről jöttek: Pocsaj, Biharkeresztes, Ártánd, Esztár, Mezőpeterd, Mezősas, Létavértes, Nagykereki, Váncsod, Vekerd, Hencida lány-, asszony és férfitagjai.

Műsor szórakoztatta a dolgos kezeket

A délelőtt 9 órakor kezdődő rendezvényen köszöntők hangzottak el: Kecskés Gyula polgármester, Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Molcsán Piroska, az általános iskola intézményvezetője üdvözölték a vendégeket.

Az alsó és felső tagozatos gyerekeket Farkas Ilies Frida Amália és Ghermann Izabella pedagógusok készítették a zenés-táncos műsor-összeállításra.

Grósz György néptáncos csoporttal, majd szólóénekkel lépett fel az iskolások után, közben a fürge kezek nyújtották és sodorták a csigatésztát.  Egy volt pocsaji néni - valószínűleg a legidősebb a csigacsinálók között – Gáti Józsefné, 87 évesen is felülmúlta fiatal társait, oda se tekintve, rutinosan tekerte a tésztát.

Ebédre kész lett a csigatészta

A déli órákra elkészült a begyúrt, 22 kg-os mennyiség, melyet a március első hétvégéjén rendezendő vőfélytalálkozóra készítettek. A munka után jólesett a finom ebéd, majd a szórakozni vágyóknak még Mándoki József húzta a talpalávalót.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító