A jeles esemény április 8-án volt a Sinka Miska vendégházban, az udvaron felállított sátorban. A rendezvény sok segítő és támogató közreműködésével, segítségével jött létre.
 A délelőtti órákban a köszöntők után szakmai megbeszélések, előadások folytak. Jelen volt Széles András, Agárdi Éva – mindketten a népművészet ifjú mesterei – valamint Nemes István, a Vass Lajos Népzenei Szövetség részéről.

Ebéd után gálaműsor sok fellépővel

Az ebéd után beszélgetés, az együttesek és zenekarok próbái után pedig 3 órakor elkezdődött a gálaműsor, melyre sokan kíváncsiak voltak.
A népdalok, a citerazene messzire elhallatszott a hűvös, szeles időben. A zenekarok és énekesek között öröm volt a felnőttek és idősek mellett még a fiatal, felnövekvő nemzedék tagjait is látni: gyerekek is voltak a citerázók között, akik a hagyományok továbbvitele céljából tanultak meg játszani és énekelni a szebbnél szebb, tájjellegű népdalokat, katonadalokat. 
A fellépők mindegyike ajándékcsomagot és oklevelet kapott a színvonalas műsorért Balázs Mihály házigazdától, ő maga pedig Szabó Lászlótól a Nemzeti Művelődési Intézet oklevelét vehette át. 

Fellépők:
Halász Zsigmondné
Babodi Boglárka
Kancel Bíborka
Marczin Mihály
Nagy Zsolt Arnold
Pokorocki Álmos
Szabolcsi Nóra
Tar Csilla Eszter
Széles András
Papp Sándor
Polgári Tiszavirág Citerazenekar
Süveg Citerazenekar
Berettyó Népzenei Együttes
Hajdúsági Népzenei Együttes
Hajdúböszörményi Népzenei Együttes
Kadarcs Népzenei Együttes
Pengető Citerazenekar
Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület
Ladányi Betyárok
                                                                                                              Nagyné Kelemen Mónika - tudósító