Együtt emlékeztek Pocsajban a Don-kanyarban elesett 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédekre és munkaszolgálatosokra, fogságba esett és harcokat túlélt tagjaira a pocsajiak, az ideérkező emléktúrázó katonák június 7-én. Az esemény célja a hősi halottakra való emlékezés volt, melyet Fekete András százados, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium katonai oktatóállományának parancsnoka szervezett.

A délután fél 5-kor kezdődő megemlékezést a pocsaji temetőnél tartották, melyen Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, az 5. sz. Bocskai Lövészdandár kijelölt állományai, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának kijelölt tagjai, valamint egyéb civil és katonai szervezetek tagjai vettek részt, összesen 70 fő.

Az emléktúrára a katonák Derecskéről indultak, majd Konyár-Pocsaj állomásokon álltak meg.

Kecskés Gyula megemlékező beszéde után a 6. évfolyamosok, majd Siteri Gyula helyi lakos emlékező gondolatait hallhatták. Halász Zsigmondné katonadalokkal emlékezett az elesettekre.

A beszédeket követően a kopjafánál koszorút helyeztek el a nagyközségi-, a román-, roma önkormányzat, a nyugdíjas klub, az általános iskola képviselői.

Pocsajban a falu főutcáján vonultak végig a temetőtől az iskoláig, ahol vacsorát és szállást kaptak. Innen másnap reggel meneteltek tovább Nagykerekibe, Biharkeresztesre, majd végül Berettyóújfaluba, ahol a záróünnepséget tartották – adott tájékoztatást Berkecz Gábor, a Honvéd Középiskola igazgatója.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító