Országos, többfordulós versenyben vettek részt a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai „Patak menti portrék” címmel. A verseny és a program célja a felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata volt.

Az érdekes verseny több összetevőből állt, sokféle feladatot kellett a diákoknak végezni, természetesen tanári felügyelettel és kísérettel.

Az Élőhely világnaphoz (október 1.) kapcsolódóan egy terepvizsgálaton kellett részt venniük, melyben a közeli vízfolyáshoz – az Ér folyóhoz látogattak el. A folyó mentét a szeméttől megtisztították, egy folyószakaszt örökbe is fogadtak, ehhez az Ér és a Berettyó folyók összefolyása volt a megfelelő partszakasz. Moravszki János vízügyi szakember, a TIVIZIG helyi munkatársa, valamint Vécsei Tibor a Berettyóújfalui Szakaszmérnökség vezetője  beszélt a tanulóknak a vizekről, ezek védelméről. A diákok madár lesen is részt vettek, a vízi és vízparti növényeket és hasznosításukat is megismerhették, Böszörményi Józsefné tanárnő több helyre is elkísérte a gyerekeket. A terepgyakorlat során BISEL vizsgálatot folytattak, melynek lényege, hogy a folyóban olyan vízi makrogerinctelen állatokat kerestek és foglaltak jegyzőkönyvbe, melyek jelzik a folyóvizek tisztaságát. A tanulók örömmel végezték a feladataikat, új ismeretekre tettek szert. A gyakorlatban is megtapasztalták milyen változatos és gazdag élőhely a víz és a vizek környéke, így a program mindenképpen tanulmányi jelleget kapott.

 

 Nagyné Kelemen Mónika - tudósító