A délelőtti színvonalas megemlékező műsort a hetedik évfolyam adta, őket Fodor-Kovács Erika és Mezőné Nyika Judit tanárnők segítették. Ezután a Lorántffy-parkba átvonultak az iskola diákjai és tanárai, ahol az emlékezés koszorút helyezték el: a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola, a Román és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a pocsaji önkormányzat képviselői. A megemlékezésen részt vett meghívott vendégként Arnóth Sándorné, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezető főtanácsosa is.

Síremléket szentelt a parókus

Délután fél háromkor a régi katolikus temetőben rövid emlékezésre és emléksír szentelésére került sor. D. Csősz Gyula, az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlásának egyetlen pocsaji áldozata sírját szentelte meg Baráth Gábor görögkatolikus parókus. Az 56-ban elhunyt D. Csősz Gyula sírjának hollétéről sokáig senki nem tudott, majd egy pocsaji lakos az önkormányzat tudomására juttatta a sír hollétét. Egy pályázatnak köszönhetően sikerült az elhunynak méltó nyughelyet adni. A megjelentek egy-egy szál virággal emlékeztek.

Kiállítás az 56-os eseményekre emlékezve

Gyulai Viktória pocsaji lakos „Pocsaj község az 1956-os forradalom idején” című, 2011-ben írott szakdolgozata nyomán c. kiállításának megnyitóját tartották a délutáni emlékezések után. Interjúkat tartalmaz a dolgozat a pocsaji 56’eseményeiről, pocsaji lakosokkal, így összeállt egy anyag, ami a kiállítás alapja volt. A helyi teleházban tartott kiállításra helyiek, valamint az akkori interjúalanyok közül is voltak, akik eljöttek.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító