Vőlegények és menyasszonyok búcsúztak

Az idén is a tavalyihoz hasonlóan két ifjú pár vállalta a menyasszony-vőlegény szerepet. A déli órákban az iskolában elbúcsúztak szüleiktől a vőlegények, majd a tájházhoz indultak kikérni az ifjú arákat. A rossz idő ellenére a násznép egy része gyalog, mások autóval tették meg az oda-vissza utat a menyasszonyos és a vőlegényes ház között.

Hurka, kolbász és próbatétel várta a fiatalokat

Miután a tájháznál végül csak meglett igazi menyasszony, megindult a menet vissza a „lakodalomba”. Itt sült hurka, kolbász várta a már újdonsült párt és a vendégeket, de csak az előtte lévő próbatétel teljesítése után. A vőlegények a menyasszonyok szoknyája alá bújtak, onnan kellett a harisnyakötőjét megszerezni.

Menyasszonyért pálinka cserébe

A román és magyar hagyományokról kérdezve Békési Tibor, nagyváradi vőfély- és ceremóniamester elmondta, hogy vannak közös vonások, de több érdekességet is felsorolt a román hagyományokról. Többek között közös a menyasszonytánc, de menyecsketánc román hagyomány szerint nincsen. Elmondta, hogy a román vőfélyek nem sokat beszélnek a vőlegényes háznál, többet a menyasszonyosnál. Elmondják a Miatyánkat, nagy hangsúlyt fektetnek az imádságra. Többnyire egy háznál búcsúztatják a menyasszony-vőlegényt.

- Érdekes szokásokhoz tartozik még, hogy „árucserét” folytatnak. Azt tartják, hogy ha elviszik a menyasszonyt a háztól, kell, hogy adjanak valamit cserébe, kiegyenlítésként. Így visz a vőlegény egy kis pálinkát, cserébe a menyasszony elviteléért. – mesélte el Békési Tibor.

Másik érdekesség, hogy a terem előtt, mielőtt bemennének esküdni, kalácsot dobnak, háromszor, először és másodjára aki elkapja, megtapsolják, és utoljára aki elkapja, annak szét kell osztania. Szintén érdekesség, hogy a menyasszony hátrafelé egy kereszt formájában szór rizst, a jó szerencse megtartása érdekében.

Vacsora után tánc, mulatság kifulladásig

A vőfélyek humoros műsora a színpadon mindenkit megnevettetett, az idénre már megújult műsorszámok mosolyt csaltak az arcokra. Volt részük esketésben, próbára tették ismét a fiatal párokat, természetesen vicces formában. A helyi és határon túli vőfélyek, néptánccsoportok, népdalkörök is a lagzis hangulatért voltak felelősek.

 Vacsorára lakodalmas menüt: csigalevest, töltött káposztát, pörköltöt, és finomabbnál finomabb süteményeket szolgáltak fel az éhes vendégeknek.

Az évek óta visszatérő Rokko Brothers együttes pedig felelt arról, hogy a táncolni és mulatni vágyók ne unatkozzanak, és hajnalig rophassák a táncot.

 

Vőfélyek:

Békési Tibor – Nagyvárad

Gergely István – Szilágyperecsen

Bákai Sándor – Szilágyperecsen

Mihály István – Szilágycseh

Varga Gellért Donát – Varsolc

Bojtor István – Nyíregyháza

Saliga István – Nyíracsád

Katócz Csongor – Szatmárnémeti-Pusztadaróc

Szűcs Endre – Nagykároly

Rácz Roland – Onga

Balogh Béla – Répáshuta

 

Fellépő csoportok:

 

Pocsaji Szivárvány Népdalkör

Derecskei Szivárvány Hagyományőrző Egyesület

Monostorpályi Rozmaring Néptánc Együttes

Eleki Román Hagyományőrző Egyesület

Grósz György, Bihar Dallama Együttes

Balmazújvárosi Gimes Néptánc Együttes

 

 Nagyné Kelemen Mónika - tudósító