Népzene és tájházavató

Hetedik alkalommal rendezték meg április 4-én a Citerás Találkozót Pocsajban a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, a Vass Lajos Népzenei Szövetség, Pocsaj Község Polgármesteri Hivatala, a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola és Óvoda, és Balázs Mihály közös szervezésében. Nagyné Kelemen Mónika tudósítása

 

A neves napra rengeteg érdeklődő látogatott el, az iskola tornaterme teljesen megtelt. A délelőtt 9 órakor kezdődő találkozón köszöntőt mondott Kecskés Gyula polgármester, valamint Balázs Mihály, helyi vállalkozó, és egyben fő szervező. Számos meghívott vendég is részt vett e kettős eseményen: Széles András, a népművészet ifjú mestere, Kocsis Róbert, a Megyei Közgyűlés alelnöke, Joób Árpád, a Nyíregyházi Főiskola Tanszékvezető tanára, Nemes István a Vass Lajos Népzenei Szövetség képviseletében, Kolozsvári István etnográfus, Csík István, a derecskei citerazenekar vezetője, Széles András, a népművészet ifjú mestere, Kecskés Gyula Pocsaj polgármestere, Már Vincéné jegyző, valamint a helyi képviselőtestület tagjai.

A nap folyamán megtekinthető volt az aulában több híresség kiállítása: Bihari Népművészeti Egyesület Népművészeti kiállítása és vására, Vígh Sándor citeragyűjteménye, Oláh Mihályné gránátalma díjas szövő kiállítása, Rozsik Lajos citeragyűjteménye. A megnyitó után Bence Lászlóné Dr. Mező Judit bihari gyűjtéséből láthattak kivetítőn kisfilmet.

Ezt követően az Árpád utcán található tájház átadása következett, melyen a szalagot Kecskés Gyula polgármester vágta át. Az 1856-ban épült régi típusú parasztházat – ma tájház – néhány éve vásárolta meg a helyi önkormányzat, előtte Szakállas Matild tulajdonát képezte.

Az épület kívül és belül is felújításra szorult, az önkormányzat részben pályázati pénzből, részben saját erőből újíttatta fel, és rendezte be tájháznak, a pocsajiak múltját őrizve ezzel. Az átadás után a résztvevő vendégeket Balázs Mihály házigazda ebédre hívta, majd a délutáni óráktól kezdve az estébe nyúlóan vidám és szebbnél szebb nótákat, citerajátékokat hallhatott a közönség.

A fellépők:

Délibáb Népdalkör – Balmazújváros

Bárándi Nyitnikék együttes – Püspökladány

Kék Naplemente Népdalkör – Magyarhomorog

Kiss Ferenc – Gyula

Rózsaliliom Citeracsoport – Balmazújváros

Kékkálló Citerazenekar – Derecske

Veréce Hagyományőrző Népdalkör – Balmazújváros

Fehérakác Népdalkör – Váncsod

Tar Csilla és Nemes Anna – Balmazújváros

Zelemér Citerakör – Debrecen

Körösmenti Citerazenekar – Komádi

Kadarcs Népzenei Együttes – Balmazújváros

Füstifecskék Citeracsoport – Balmazújváros

Szivárvány Népdalkör – Pocsaj

Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület – Püspökladány

Cseh Lajos – Esztár

Pengető Citerazenekar – Szentes

Vígh Sándor – Püspökladány

Nagyné Jankó Judit – Sepsiszentgyörgy

Fehér Mályva Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Biharkeresztes

Sorbán Enikő – Homoródalmás

Búzavirág Népdalkör – Mezőpeterd

Tóth Gyula – Csökmő

Pávakör – Hosszúpályi

Berettyó Népzenei Együttes – Pocsaj, Esztár

Széles András - Püspökladány

© 2005-2009 - Inform Média