Polgárőrök vizsgáztak

   A Pocsaji Polgárőr Egyesület vezetősége gyűlést tartott július 4-én délelőtt az iskola tornatermében.

   Fényi Imre, a pocsaji Egyesület elnöke köszöntötte a polgárőröket, majd Bíró Gyula, nyugdíjas alezredes tartott előadást a közlekedéssel, Kresz-szabályokkal kapcsolatban, valamint a polgárőri feladatokról beszélt.

   Az összegyűlteknek – minden polgárőrnek, SZEM-MOZGALOM – tagnak – polgárőr-szakképesítést adó OKJ-s képzésen kellett e napon részt vennie, majd vizsgát tenni, azonban akik a képzésben nem vesznek részt, az új szabályozás értelmében a jövő év elejétől nem láthatnak el polgárőr feladatot, szolgálatot.

A szomszéd településekről – Kismarjából és Esztárból – érkezők is egyaránt kitöltötték a tesztlapokat, melyeket a vezetők javítanak és értékelnek.

 

Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Szennyvízcsatorna-hálózat

  Megalakuló közgyűlését tartotta június 16-án este 6 órai kezdettel Pocsajban a Pocsaj és Esztár Települések Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat Előkészítő és Szervező Bizottsága.

  Mint arról már korábban beszámoltunk, a nemrégiben tartott lakossági fórumon volt szó Pocsaj és Esztár községekben a KEOP pályázat keretében szennyvízelvezetés korszerű megvalósítása és tisztító építése érdekében. Akkor tájékoztatást adtak a szakemberek a lehetőségekről, a belépésről, a feltételekről, illetve megkezdték a szükséges dokumentumok kitöltését.

 Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere köszöntő beszéde után Vajas József esztári polgármester, az Előkészítő Bizottság Elnöke tartott beszámolót a szervezési fokról. Elmondta, hogy mindkét községben megfelelőnek mondható a részvételi arány a csatlakozáshoz, tehát Esztárban 71,62%, Pocsajban 71,4%, összességében a lakosság71,4%-a csatlakozott a szennyvízelvezetési beruházáshoz, írta alá a nyilatkozatot. Tájékoztatott arról is, hogy ez elegendő, mivel a minimális 67%-ot meghaladta, ezzel a százalékos aránnyal már a pályázat beadásra kerül.

  Ezt követően Zupcsán László, az N-Alexander Kft ügyvezetője és levezető elnök ismertette a napirendi pontokat, melyekben különböző tisztségek, tisztségviselők megválasztására került sor, valamint megalakult a Víziközmű-Társulat. Tájékoztatott arról, hogy lehetőség van még a társulatba való belépésre, és hangsúlyozta, hogy lehetőség szerint válasszák a Lakástakarékpénztár megtakarítási lehetőségeként a részletfizetési lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy 96 hónapon  keresztül havi 1850 forint fizetéssel a befizetés összege 177.600 forint lesz, állami támogatással 240.000 forint, azonban ha egyösszegű befizetést választják, akkor 240.000 forint a befizetendő önrész.

Ezután dr. Kokas Róbert részletesen ismertette az alapszabályt, mellyel szintén minden jelenlevő egyetértett.

A gyűlés zárásaként Zupcsán László tájékoztatta a résztvevőket illetve a lakosságot, hogy a továbbiakról, a fejleményekről minden esetben a tulajdonosok időben értesítve lesznek.

 Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító
 

Pedagógusnap

   A tanítókra, tanárokra, óvónőkre, dajkákra, egyszóval a pedagógusokra emlékeztek Pocsajban június 11-én délután a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában.

 A szülői munkaközösség szervezésében zajló rendezvényen az iskolások ünnepi műsort adtak elő, így köszönve meg a pedagógusok áldozatos munkáját. A szereplés után az iskola egész évi eseményeiből láthattak kisfilm-összeállítást a résztvevők. Ezt követően a kollegák búcsúztatták Gém Ferenc hivatalsegédet, aki nyugdíjba vonult, és köszönték meg a hosszú évek alatt végzett munkáját, majd finom vacsora zárta az estet.

- Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

KIkeleti Kerek-Berek Gyermekfesztivál

 

11. alkalommal rendezte meg Pocsajban a Kikelet Óvoda a már hagyománnyá váló fesztivált május 21-én.

A délelőtti órákban kezdődő előadásra több óvoda is részt vett: Konyári óvodások, Hajdúbagos, Kismarja, Mikepércs, Esztár, valamint Pocsajból a Kikelet és a Mesevár óvoda ovisai, kísérőik és óvónőik.

 A megnyitó után a mostani pocsaji elsősök – tavaly még óvodások – léptek fel először, ezt szeretnék a későbbiekben hagyománnyá „kovácsolni”.

A nap folyamán számos szórakoztató előadást láthatott a közönség: voltak zenés, táncos jelenetek, mesét adtak elő, valamint hastánccal is felléptek az ovisok.

 A fellépők finom ebédjük elfogyasztása után a zsűri minden csoportnak ajándékkal kedveskedett, majd meglepetésként  az Ákom-Bákom bohócegyüttes szórakoztatta délután a kicsiket és nagyokat.

 

Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Következő > Utolsó >>

Oldal 52 / 59

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 48 vendég böngészi
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu
Hirdetés
LÉT-A-MED
Hirdetés