Szeredás együttes Pocsajban

 Ismét meghívást kapott Pocsajba a már eddig is nagy sikert aratott Szeredás együttes, mely látogatás alkalmával karácsonyi műsorukat adták elő. A Szeredás együttes fellépése a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet munkatársának, Hermann Attila nyertes pályázatának köszönhetően jött létre. A pályázat kiírója az NKA volt - hátrányos helyzetű települések ingyenes műsorral való ellátása címen. December 15-én 13 órától a fellépő együttes a pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola tornatermében szórakoztatta a pocsaji iskolásokon, óvodásokon túl a kismarjai és szentpéterszegi diáksereget is. Összesen 450 fő élvezhette a Szeredás legújabb sikerre ítélt elődását. Az előadás ilyenfajta bemutatása több hátrányos helyzetű települést is érint Hajdú-Bihar megyében.

                       - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Megyejárás - Pocsaj bemutatkozása

  Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ épületében tartott ünnepségen mutatkozott be „megyejárás” rendezvénysorozat keretében Pocsaj község december 11-én.

 A községet többen képviselték: Kecskés Gyula polgármester, Kun István alpolgármester, Molcsán Piroska könyvtáros-pedagógus, Kincses Gyula Pocsaj díszpolgára, a pocsaji képviselőtestület tagjai, és sok más szereplő és kísérő vendég.

  A kiállítás alkalmával megtekinthették a helyi hírességeket: csuhébabákat, fafaragásokat, hímzéseket, szőtteseket, szebbnél szebb gyöngyfűzést, karikás ostorokat.

  Kecskés Gyula polgármester köszöntője után Tóth Evelin 7. osztályos tanuló szavalatát hallhatták, majd a Szivárvány Népdalkör dalcsokra következett. Az énekek után a Csiperke néptánc csoport – alsó tagozatos gyerekekből álló - lakodalmast mutatott be, ezt követően Kiss Lajosné énekelt. Hallhattak még nótákat a Berettyó népzenei együttes előadásában is, karácsonyi verset Kincses Gyulánétól.

  A nap folyamán megtekinthették a látogatók a nemrégiben Luganoi világkiállításon részt vevő község ez alkalomra készített kisfilmjét is.

 

           - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

"Egy határ, ami összeköt..."

  

  Három intézmény – a pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola és Óvoda, a Tomesti Általános Iskola és a Temesvári 16.sz. napköziotthonos óvoda – közös, határon átnyúló pályázata keretében hétfőn a pocsaji pedagógusok látogatást tettek a temesvári óvodában.

A pályázat egy tanéven keresztül tart, kéthavonta váltakozó programokkal.

  A mostani látogatás célja a téli ünnepkör megünneplése volt. Az óvodások műsort adtak, melynek címe  „Mikulás-parti” volt, ahol románul, németül, angolul mutatták be a gyerekek a Mikulás-várás örömét.

A pocsaji pedagógusok ajándékokkal kedveskedtek a gyerekeknek, melyet ők a színvonalas műsorral, énekekkel és  a pedagógusok megvendégelésével viszonoztak, akiktől meghívást kaptak a napokban Pocsajban megrendezésre kerülő második, határon átnyúló karácsonyi kolindálásra. A pocsaji pedagógusok hittel vallják, hogy a határ nem elválaszt, hanem összeköt bennünket egy közös Európában, híven utalva a pályázat címére: "Egy határ, ami összeköt" - egy paradox, ami megvalósításra vár.

 

 

               - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

Cigány evangelizáció

 

   Fergetegesen telt a délután a pocsaji általános iskola tornatermében: a Tiszántúli Református Egyházkerület Cigány Missziójának szervezésében, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a pocsaji önkormányzat támogatásával cigány-evangelizációt tartottak november 28-án.

  A szép számban megjelentek – főként romák – köszöntése után a debreceni cigány gyülekezet pantomim előadása után a kárpátaljai Munkácsról az Amaro Del roma zenekar tett bizonyságot a helyi és a messziről érkezett vendégeknek, valamint rövid áhitat hangzott el a cigány misszió vezetőjétől. Az ország több pontjáról érkeztek érdeklődők: Kokadról, Gáborjánból, Tisztaberekről, Budapestről, Uszkáról, Derecskéről, Turicséről, Bodaszőlőről, Tiszabecsről és Pocsajból is szép számmal jelentek meg. Az estébe nyúló rendezvény estebéddel zárult.

 

         - Nagyné Kelemen Mónika - civil tudósító

 

<< Első < Előző 51 52 53 54 55 Következő > Utolsó >>

Oldal 52 / 55

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 61 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu