Megemlékeztek

Az iskola és a község is megemlékezett ünnepi műsor keretében az 56-os forradalom eseményeire október 21-én.

A délelőtt folyamán az iskola tornatermében kivetítőn láthattak pillanatképeket, valamint a hetedikes tanulók közreműködésével elevenítették fel a háborús eseményeket.
Este 5 órakor a falu főterén Kecskés Gyula polgármester és Lovász Márton tiszteletes ünnepi beszédével kezdték a megemlékezést. Mezőné Nyika Judit tanárnő szavalata után a fiatalokból és idősebbekből álló csoport, valamint a hetedikes évfolyam tanulói versekkel, jelenetekkel emlékeztek a 60. évfordulón.
A műsor végén koszorúzás zárta a napot a Lorántffy-parkban lévő emlékműnél: a Román- és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az általános iskola, az önkormányzat, a református egyház és a nyugdíjas klub képviselői helyezték el virágaikat.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Almát kaptak

Almát ajándékozott és juttatott a Hajdúdorogi Főegyházmegyékhez a Katolikus Karitasz – adta hírül a Naplónak Zolcsák Miklós görögkatolikus parókus. 
A helyi egyházközségeket támogatták így: Pocsajban a családoknak, híveknek adományozták a 120 láda almát, melynek kiosztása a hét folyamán történik meg.

Nagyné Kelemen Mónika –tudósító

 

Felvonultak, táncoltak a szüretelők

Szeptember utolsó napján a ragyogó napsütésben szekérrel vonultak a szüretelős ovisok Pocsajban.

A falu több helyén álltak meg műsorukat előadni a Kikelet és a Mesevár óvoda nagycsoportosai, valamint a kismarjai Tarkabarka óvoda gyerekei. 
Oláh Róbert a kisbíró szerepét betöltve kihirdette a szüretet. A felvonuláson minden óvodás részt vett, táncos-verses műsort a nagyok adtak. Szerepeltek még a nyugdíjas klub tagjai dalcsokorral: a felvonulók műsorát minden megállóhelyen többen nézték végig és tapssal jutalmazták.

A felvonulás végén a Mesevár óvodában gulyásleves és palacsinta várta a szekerező óvodásokat és kísérőiket. A szüreti mulatság létrejöttét az önkormányzat, vállalkozók és a Román Nemzetiségi Önkormányzat is segítette.

Nagyné Kelemen Mónika – tudósító

 

Felkutatták a Berettyó folyó eredetét

Az idei évben a nagyközségi önkormányzat és Pocsajiak Baráti Köre célul tűzte ki, hogy a község 725. születésnapja alkalmából ennyi km-t tesznek meg a falu határait érintve, múltjával kapcsolatos helyekre, valamint a két folyó eredetéhez.

A nyár folyamán az Ér folyóhoz, szeptember 24-én a Berettyó folyóhoz indult autóbusszal egy csapat, hogy a folyó eredetét megkeresse. 

A romániai Szilágy megyében a Réz hegységnél Tusa község határában lévő helyre utaztak, ahol a folyó eredetét megtalálták, forrásvizéből merítettek.

A festői szépségű tájnál több időt töltöttek, eredetéről Jakab Barnabás helyi lakos és Bíró Lajos magyarságkutató beszéltek, akik a túra szervezésében aktívan részt vettek.

Útjuk során még – mely 325 km volt ezen a napon – a Szilágysomlyón lévő Báthory várat, Mezőtelegden Bocskai István felesége, Hagymássy Kata sírhelyét tekintették meg.

Nagyné Kelemen Mónika- tudósító


 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 9 / 57

MVH
Széchenyi terv
Ki olvas minket
Oldalainkat 29 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
http://www.szennyviz-pocsaj-esztar.hu