Nevezetességeink

 

 

Az 1801-ben épült református templom mûemlék jellegû, 550 ülõhely van benne, 10 regiszteresorgonája 1909-ben készült.

 

A görög katolikus templom 1700 körül épült, Szent Mihály és Gábor fõangyalok emlékére szentelték fel. Freskók, szekkók díszítik a mennyezetet. Színes ablakai a szentek életét ábrázolják.

 

A Lányvár i.e. 1000 körüli bronzkori építmény. Vele szemben a Hídközi vár (Földvár) a népvándorlás korából származik. Ép formájával ritkaságnak számít.

 

A Rákóczi várkastély A várõrség feladata a Berettyó és Ér hídjának, mint fontos átkelõ és vámszedõ helynek a védelme volt. Ezt az utcát azóta is Bástyának vagy Vámnak nevezik az idõsebbek. A vár helyét most egy nagy domb és alatta egy háromágú pince jelzi.

 

Természetvédelmi terület A Lányvár alatti morotva mintegy 10.000 éves. Országosan is ritka növény- és állatfajok élnek itt. A növények közül a tõzegpáfrányt, gyilkos csomorikát és vidrafüvet érdemes kiemelni. A Kopaszdombi löszpusztagyep legnagyobb értéke a kora tavasszal tömegesen nyíló tavaszi hérics, megtalálható még itt a kunkorgó árvalányhaj és a magyar kökörcsin is.

Igen értékes a láp puhatestû- és hüllõfaunája. Madarak közül a nádasokban fészkelõ barna réti héja, a közelben költõ fakó réti héja, a löszfalak madara a gyurgyalag, valamint a vonuláskor idelátogató ragadozó madarak a legfontosabbak.

 

Fantoly Páltól a fafaragás mûvészetét sajátíthatjuk el.

 

Oláh Mihályné népi iparmûvész országosan egyedülálló göbös terítõket készít. Ezek megtekinthetõk, szövõszékén a készítés módját is bemutatja.

Pocsaj jellegzetes bihari településkerítésbe épített górékkal, csûrökkel, zegzugos utcákkal.

Szép panorámában gyönyörködhetnek a Kopasz-dombra felkapaszkodó turisták. Tiszta idõben szép látványt nyújt az Ér völgye és a bihari hegyek présházakkal tarkított oldala. A hozzánk ellátogató természetbarátok a község és környezetének megismerésével maradandó élményekkel fognak gazdagodni.

 

A község megközelíthetõLétavértes, Biharkeresztes, Berettyóújfalu irányából közúton, Debrecen felõl vasúton és közúton.